marți, 8 iulie 2008

CE ESTE DEPENDENTA

Dependenta = consumul compulsiv, obsesiv de droguri inclusiv alcool, care modifica dispozitia: dependenta este o boala primara progresiva, cronica si fatala caracterizata prin preocuparea privind alcoolul /drogurile, pierderea controlului, toleranta sporita, consecinte daunatoare într-unul sau mai multe domenii de viata, negare si iluzie.(vezi mai jos despre negare si iluzie).
Modelul moral crestin priveste dependenta ca o forma negativa de comportament invatat iar dependentul este considerat nu victima a naturii sale biologice, ci persoana direct raspunzatoare de comportamentul sau. Stoparea dependentei conform acestui model presupune dezobisnuirea de comportamentul negativ si distructiv si insusirea unui comportament sanatos si responsabil. Intoarcerea la Dumnezeu.
• Definitia de lucru a dependentei: În cazul în care consumul de alcool sau alte droguri este cauza unei continue distrugeri în viata personala a unui individ, distrugeri fizice, emotionale, spirituale sau economice, iar acest individ nu înceteaza consumul de substante, atunci el sau ea este dependent(a).


Dependenta fizica: se manifesta sub forma unor stari patologice care constau in necesitatea organica de a folosi alcoolul / droguri pentru a evita tulburarile ce apar la incetarea utilizarii.
Nu apare la toate tipurile droguri, dar apare mai frecvent la alcool si foarte repede la consumul de heroina si morfina.

Dependenta psihica: se manifesta prin modificari comportamentale si o stare mentala particulara insotita de dorinta psihica imperioasa de a consuma alcool (sau de a-si administra droguri) periodic sau continuu pentru a obtine o stare de bine sau pentru a inlatura disconfortul psihic. Aceasta dependenta apare la consumul tuturor tipurilor de droguri, inclusiv de alcool.

Un comentariu:

Anonim spunea...

ajuta ti ma sa ma pot lasa de droguri