marți, 8 iulie 2008

CO DEPENDENTA

Foarte frecvent familia celui dependent are un comportament de co-dependenta:
• Co-dependenta = reactia fata de o persoana dependenta într-un mod care protejeaza sau previne persoana fata de consecintele consumului de alcool /droguri. (De exemplu, anuntând la birou sau la locul de munca ca el /ea are gripa când în realitate persoana este prea mahmura sau drogata pentru a merge la munca)
• Negarea = refuzul de a crede sau accepta ca un dependent de alcool /droguri are o problema cu consumul acestora, chiar daca este pus în fata evidentei. Persoana dependenta si persoanele importante din viata acesteia care au fost afectate de acest consum de alcool /droguri încearca sa protejeze persoana si legatura acesteia cu drogurile pretinzând ca nu este nici o problema. Acest lucru pastreaza informatia critica privind seriozitatea problemei atât pentru persoana dependenta cât si pentru celelalte persoane importante din viata ei.
• Iluzia = starea de pierdere a contactului cu realitatea. Ca rezultat al amneziilor (pierderea memoriei cauzata de consumul de substante), reprimarii (pierderea memoriei psihologic cauzata de anumite evenimente neplacute, dureroase) si amintirii euforice (amintirea numai a evenimentelor placute sau acceptabile), persoana dependenta îsi dezvolta un sistem de memorare defectuos (un fel de sistem filtru) care îl împiedica sa vada realitatea despre starea ei.
• Comportamente defensive obisnuite: Comportamente pe care le folosim pentru a ne împiedica pe noi însine sa devenim constienti de gândurile sau sentimentele dureroase pentru a scapa de situatiile amenintatoare; sau pentru a ne proteja fata de consecintele propriului nostru comportament.

Niciun comentariu: